Ar putea pica tranzacția dintre Orange și Telekom? Semnalul de alarmă tras de ANCOM

de: Ciprian Ioana
16 07. 2021

Orange și Telekom s-au înțeles la o tranzacție în valoare de sute de milioane de euro. Nu e atât de simplu precum pare la prima vedere.

Orange și Telekom au bătut palma pentru înțelegerea prin care operatorul francez preia operațiunile fixe din România. Orange a cumpărat acum ceea ce era vechea companie Romtelecom, adică servicii fixe, numai că nu e totul rezolvat.

Se așteaptă încă aprobarea Comisiei Europene și, până atunci, instituțiile din România ridică propriile semne de întrebare. Vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin, atrage atenția că această tranzacție ar putea afecta concurența: Orange ar ajunge să controleze, post-tranzacție, 30% din Telekom Mobile.

Îngrijorările ANCOM la adresa înțelegerii dintre Orange și Telekom

Tranzacția prin care Orange va prelua va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) prezintă ”un element care nu poate fi neglijat de Comisia Europeană – eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze, post- tranzacție, 30% din Telekom Mobile (n.ared. fostul Cosmote)”, a atenționat Eduard Lovin, vicepreședintele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

”Astfel ar fi un impact asupra concurenței, și trebuie lămurit în ce măsură ar fi necesară o intervenție și sub ce formă”, a adăugat acesta.

Deocamdată, înțelegerea dintre cei doi operatori e în analiză la Comisia Europeană.

Consiliul Concurenței se arată, însă, optimist și se așteaptă ca tranzacția să fie aprobată de Executivul comunitar.

„Situația Telekom era destul de neclară, acum începe să se clarifice. Așteptarea noastră este ca în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va aproba achiziționarea părții fixe a Telekom de către Orange. Asta va crea o claritate în piață, deci o să știm câți juucători avem interesați de piața de 5G.”, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele instituției.

Ca să înțelegi mai bine implicațiile, trebuie să vezi întregul context: Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

De asemenea, germanii de la Deutsche Telekom (DT) dețin 46,9% din acțiunile grupului elen OTE, cel mai mare pachet de acțiuni, ceea ce înseamnă că germanii au avut un cuvânt greu de spus.  De cealaltă parte, Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este deținută de OTE (69,9998630%); Telekom Romania Communications (30,0001364%) și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) – (0,00000006%).

În concluzie, dacă Orange va prelua pachetul de 54,01% deținute de OTE în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), atunci Orange va controla împreună cu statul român și 30% din acțiunile fostului Cosmote.